Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.01.2010 08:46 | Správy | Domáce správy

VIDEO - Protesty sa stupňujú: Dnes má Bratislavu blokovať 500 kamiónov!

Niekoľko desiatok kamionistov vo štvrtok zablokovalo jednu z kľúčových ciest v Bratislave. Protest trval počas celej noci a dnes má ešte zmohutnieť.

Súhlasíte s protestom kamionistov? Vyjadrite svoj názor v diskusii! >>

Rožňavskú ulicu v Bratislave vo štvrtok zatarasili kamióny v smere do centra, polícia musela autá vchádzajúce do hlavného mesta presmerovať inou trasou. Blokáda je súčasťou protestov dopravcov proti novému systému elektronického mýta. Vodiči takto protestovali celý deň a napriek vytrvalému sneženiu na svojich pozíciach zotrvali celú noc.

Podľa informácií Čas.sk sa k slovenským kamionistom chystajú pridať kolegovia z Česka, podporia ich aj šoféri kamiónov z Maďarska a Rakúska. V Bratislave tak podľa hrubých odhadov môže v piatok blokovať dopravu do 500 kamiónov!

Protest vodičov nákladných motorových vozidiel nebol ohlásený a tak úmyselne vytvárali prekážku v cestnej premávke v oboch jazdných pruhoch na Rožňavskej ulici v Bratislave. Bratislavská dopravná polícia vzhľadom na to musela uzavrieť Rožňavskú ulicu a odkloniť dopravu na priľahlé komunikácie. Vodiči kamiónov výzvu policajtov na odblokovanie danej komunikácie neuposlúchli a niektorí z nich kládli pasívny odpor a to takým spôsobom, že sa uzavreli vo vnútri vozidiel.

Spanilú jazdu kamionistov ukončili policajti, ktorí kolónu pomaly sa presúvajúcich kamiónov zastavili na križovatke Tomášikova - Rožňavská. "Teraz sa tu dohadujeme, aký bude ďalší postup, polícia nám asi bude robiť sprievod," povedal Jozef Minárik, ktorý bol jedným z koordinátorov informačno-petičnej akcie Únie autodopravcov Slovenska.

Podľa jeho vyjadrenia by chceli vodiči prísť na kraj Bratislavy a na nejakom odstavnom parkovisku urobiť míting. "Chceli by sme ukázať, že nás je viac, v jednote je sila," povedal Minárik. Podľa vodičov je nový systém mýta na Slovensku drahý a likvidačný. "Sme ochotní platiť za diaľnice, ale nie cesty I. triedy," povedal Minárik.

VIDEO: Rožňavskú ulicu zatarasili kamióny v smere do centra

463826

"My sme sa už vyjadrili, že v niektorých regiónoch zúfalí autodopravcovia nemajú záujem čakať na ďalšie kroky ministerstva," povedal zástupca Únia autodopravcov Slovenska UNAS Jaroslav Polaček. Odmietol potvrdiť, či únia autodopravcov, ktorá tento týždeň organizovala petíciu proti mýtu na benzínových pumpách, stojí aj za dnešným protestom. Bližšie sa chce vyjadriť po poobedňajšej tlačovej konferencii ministerstva dopravy.

Počas dopoludňajšej blokády na Rožňavskej ulici uviazli v zápche aj osobné autá a trolejbusy mestskej hromadnej dopravy, ktoré z nej neskôr odchádzali. Polícia na miesto vyslala hliadky a odkláňala dopravu na Vajnorskú ulicu. Podľa hovorcu bratislavského krajského riaditeľstva polície Františka Peczára sa blokáda začala približne o 7:00 ráno. Odhadol, že v kolóne zostalo stáť asi 50 kamiónov, samotní dopravcovia hovorili o vyššom počte.

VIDEO: Trolejbusy bratislavského MHD blokované štrajkujúcimi kamionistami

463837

"To mala byť akože taká spanilá jazda cez Bratislavu krížom, ale polícia nám zabránila v pokračovaní a odstavila nás," priblížil popradský autodopravca Igor Škrovina. Policajti podľa zistení ČTK kontrolovali kamiónistom doklady a dokumentovali priestupky proti plynulosti premávky. Polícia sa vraj pokúšala dohodnúť s vodičmi na trase, po ktorej ich vyvedie cez mesto.

Približne dve desiatky kamiónov podľa Peczára zostali predpoludním stáť aj na benzínovej pumpe na diaľnici D2 neďaleko Lamača na príjazde do Bratislavy z Česka. "Takéto opatrenie sme prijali kvôli tomu, že na opačnom konci hlavného mesta nám vodiči kamiónov zablokovali Rožňavskú ulicu," poznamenal hovorca. Neskôr podľa neho polícia postupne vozidlá púšťala v časových intervaloch.

Elektronický výber mýta pre vozidlá nad 3,5 tony zaviedlo Slovensko od 1. januára. Registrácia do systému niekoľkokrát skolabovala a najmä zahraniční vodiči kamiónov uviazli na hraniciach v zápchach, keď čakali na palubné jednotky. Počas stredajšieho sviatku Troch kráľov prebiehala mýtna registrácia na vstupoch do krajiny plynule až na kolónu na hraničnom priechode Svrčinovec, ktorá sa dnes dopoludnia opäť predĺžila. Na vybavenie čakali približne dve stovky šoférov.

Dopravcovia z UNAS v utorok varovali, že možno pristúpia k blokáde diaľnic. Novému mýtu vyčítajú nepripravenosť, žiadajú zníženie spotrebnej dane z pohonných hmôt a dane z motorových vozidiel, pozastavenie prevádzky mýta, ako aj označenie spoplatnených úsekov ciest dopravnými značkami.

V Česku sú aj dnes kolóny

Ďalšia noc v Mostoch u Jablunkova na hraničnom priechode medzi Českou republikou a Slovenskom bola pokojná. Aj naďalej sa tam však tvorí kolóna z odstavených kamiónov, ktorých vodiči si chodia na slovenskú stranu vybavovať palubné jednotky mýtneho systému.

„V kolóne dlhej do 2,5 kilometra čaká na vybavenie takmer 200 nákladných vozidiel," uviedol Stanislav Sobol z kancelárie krajského policajného riaditeľa Moravskosliezskeho kraja.

Na pracovisku, ktoré vybavuje administratívu palubných jednotiek, je podľa Sobola šesť pracovníkov.

Počas dopoludňajšej blokády na Rožňavskej ulici uviazli v zápche aj osobné autá a trolejbusy mestskej hromadnej dopravy, ktoré z nej neskôr odchádzali. Polícia na miesto vyslala hliadky a odkláňala dopravu na Vajnorskú ulicu. Podľa hovorcu bratislavského krajského riaditeľstva polície Františka Peczára sa blokáda začala približne o 7:00 ráno. Odhadol, že v kolóne zostalo stáť asi 50 kamiónov, samotní dopravcovia hovorili o vyššom počte.
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
V Bangladéži trhajú rekordy: Toto tu už nemali desiatky rokov
Spice Girls
Foto
Spajsky opäť spolu? Spev, tanec a dobrá nálada: VIDEO od prominentného manžela hovorí za všetko
Ilustračné foto
V spojitosti s Navaľného nadáciou zadržali dvoch novinárov: Neuveríte, z čoho sú obvinení!
Protipovodňové práce pokračujú po celom Maďarsku (ilustračná fotografia).
Pátracia akcia v Plzni: V rieke polícia niekoľko hodín hľadala človeka
(ilustračné foto)
V Nemecku došlo k zabitiu dvoch Ukrajincov: Polícia podozrieva ruského občana
Foto
Predčasné odchody: Ktoré slovenské športové hviezdy odišli priskoro?
(ilustračné foto).
Zelenskyj odsúdil najnovšie ruské útoky na Ukrajinu: Ohrozujú nimi vraj aj Európsku úniu
Stašák spomína na svojho dobrého priateľa Grúňa († 81)
Foto
Stašák spomína na svojho priateľa Grúňa († 81): Prezradil, čím spolu dostávali ľudí do kolien
Ľudia protestujú v uliciach mesta
Polícia v USA odstraňovala propalestínske tábory: Zadržala pri tom tisícky ľudí
Close up of legs of a woman
Biance infekcia zničila sexuálny život: Po tom, čo jej mal lekár povedať, nasledoval plač!
Tim Peake strávil vo vesmíre viac ako 185 dní.
Tim strávil vo vesmíre 185 dní: Šokujúce slová o mimozemšťanoch! O jednej veci je presvedčený
(ilustračné foto)
Na východe Indonézie vybuchla sopka Ibu: Chrlila oblak popola vysoký viac než tri kilometre